Voi jouluaattoa näköjään viettää yksinkin, varsinkin jos unohtaa joulun ja viettää tavallisen rauhallista vapaapäivää. Sitä paitsi joulu on joka päivä, kun voi järjestää mieleisensä elokuvafestivaalin netistä löytämistään elokuvista.

Ilmaisia elokuvia riittää: YouTuben ja Vimeon lisäksi on Helmetin elokuvapalvelu ja Ylen Areena, jossa on tuoreeltaan Teeman lyhytelokuvafestivaalin ohjelmisto. Huomaan katsovani yhä enemmän dokumentteja, tavallisen elämän kuvauksia, joissa näyttelemisen sijasta yritetään vain olla, kuin piilokamerassa.

Tuttuja naamoja katosi tänäkin vuonna. Päivänsä päättivät alle 50-vuotias Philip Seymour Hoffman ja yli 60-vuotias Robin Williams. Auttamatta menivät Lauren Bacall ja Eli Wallach. Kyllä, ne olivat vielä olleet elossa. Viimeisessä elokuvassaan Bacall oli yli 80, Wallach yli 90.

Viimeinen filminauha vilahti myös 70-vuotiaan Peter von Baghin silmien editse. Vaikka hän kirjoitti turhan pitkäveteisesti makuuni, olen kahlannut läpi kaikki hänen kirjoittamansa elokuvakirjat, koska niistä huokui rakkaus elokuvaan.

Kuuntelin Spotifysta yhden joululaulun: Leevi and the Leavingsin Jouluaattona kännissä. On tullut vietettyä tylsempiäkin jouluaattoja.