Sanajärjestystä, huutaa huoltopoliisi, siis kielenhuoltopoliisi. Kielipoliisi on kaikkien mielipoliisi. Hyvä että joku ojentaa tärkeileviä bloggaajia.

En kirjoita itsekään virheettömästi, mutta ainakin yritän korjata löytämäni virheet ja kankeudet. Aloitin bloggaamisen suomen kielen päivänä 9.4. Se velvoittaa.

Ärsyynnyn kielineuvoista, jotka siloittelevat virhettä eivätkä korjaa sitä lopullisesti. En vedä enkä tee johtopäätöksiä vaan päättelen. En tee mitään pitkällä tähtäimellä tai tähtäyksellä vaan pitkän päälle. En puhu sääolosuhteista tai -oloista vaan säästä.

Korvaani särähtävät myös svedupelleismit. Kiina ei ole väkirikas vaan runsasväkinen ja paremminkin väekäs. Enkä kestä kömpelöitä käännöksiä, kuten tietotaito.

Tilkkeet oikeastaan huvittavat enemmän kuin harmittavat. Miten ennaltasuunnittelu eroaa suunnittelusta? Onko ennakkoaavistus luulemista ja jälkiaavistus tietämistä - jos vain muistaa?

Kielipoliisi narisi lauseenvastikkeista, joilla monet puurouttavat tekstinsä. Alueuutisten toimituskin voisi opetella sivulauseita:

"Sosiaalilautakunta saa eteensä edellisessä kokouksessa pöydälle pannun..." Lause jatkui, mutta mieleen tuli jo kuva kahvipannusta.

"Kaupunkisuunnittelulautakunta saa torstaisessa kokouksessaan hyväksyttäväkseen eteläisen Tapiolan asemakaavan muutosluonnoksen nähtäville pantavaksi." Mieleen tuli kuva muutosluonnoksen luonnottomasta hyväksikäytöstä.