Yhtäkkiä pölyjä pyyhkiessäni (kirjahyllystä, rasvaisella paperinenäliinalla jolla olin puhdistanut kasvoni) minä näin kaiken ikuisuuden näkökulmasta ja tämä kaikki tuntui leikiltä. – – Me vain leikimme olevamme ilkeitä toisillemme ja aikamme kuluksi keksimme vaaroja ja vaikeuksia. (Eeva Kilpi: Laulu rakkaudesta, 1972)

Olisi kuulemma oltava niin tietoniekkaa tai nokkelikkoa – erotuttava. Onneksi törmäsin uutiseen: "Maailman älykkäin kala – vie pallon veden pinnalla näkyvän korirenkaan läpi." Onko semmoinen älykäs, joka tottelee käskyjä?

Tärkeintä on ihmetellä. Pikkupoikana vielä osasin: Miten pienen kortin voi lähettää postitse? Voisiko kortti olla pienempi kuin postimerkki? Voisiko kortti olla seteli?

Miten toisilleen vieraat sattuvatkin aina kävelemään eri tahtiin? Kaksi kävelijää näyttää ensi alkuun kävelevän samaan tahtiin, mutta kun he sattuvat samalle kävelypolulle, jompikumpi jättää hetkessä toisen jälkeensä.

Herätyskelloni näytti 7:49, muiden huoneiden kellot 7:58. Miten todennäköisesti muukalaiset olivat kaapanneet minut yöllä ja olin menettänyt yhdeksän minuuttia aivan kuin Salaisissa kansioissa. Pitäisikö tutkiskella peilin kanssa, onko vartalooni ilmestynyt istutteita yöllä?

Ammottomina aikoina lokeroin ihmiset neljään tyyppiin: Tekijät, Kokijat, Ajattelijat, Sanailijat. Toimelias Tekijä elää, saa aikaan. Haluton Kokija kirjoittaa Tekijän elämäkerran, viihtyy tv:n ääressä tai netissä. Luova Ajattelija pohtii, saattaa kirjoittaakin. Jäljittelevä Sanailija vääntelee Ajattelijan ajatuksia. Itse tulen viimeisenä, kuten aina.

Mikä on déjà vun vastakohta? Tuntuu siltä, että tätä ei tapahdu tälläkään hetkellä. Kaikki on sallittua, paitsi kansantanhu lähisukulaisten kanssa. Kaikkea on kokeiltava kerran, paitsi monistamista.

Kunpa osaisin lopettaa kaiken mittaamisen ja tuloksista kisaamisen. Ikä, pituus, paino, älykkyysosamäärä, kuukausipalkka, asunnon neliöt, syödyt kalorit, saadut kolesterolit, kirjoitetut blogijutut, luetut kirjat, nähdyt elokuvat, kuullut musiikkilevyt, saadut joululahjat – mitä väliä niillä on?

Lauseessa kolme sanaa. Kappaleessa kymmenen. Huomenna uusi päivä. Siinä kaikki.