"Katselin televisiota, ja jokin naksahti päässäni." Näin selittelevät väkivallantekijät vaikuttimiaan. Vastaavaa sattui minullekin, kun sain kuningasajatukseni: lähden ulos. Sisäilma oli jo saanut korvani soimaan ja kurkkuni maistumaan pölyltä.

Kävelin ulko-ovelle ja tönäisin sen auki. Kirkkaus iski tainnoksiin, tuulen henki täräytti eloa veltostuneeseen ruumiiseeni. Ajatukseni selvisivät saman tien, olo puhdistui.

Kävelin kanihäkille. Kanit retkottivat jalat oikoisenaan aurinkoa ottamassa. Ne näyttivät eläviltä, toisin kuin ikkunalasin läpi katsottuina. Miksi elämä ei sisällä tunnu kauniilta?

En ole ulkoeläjä, joten palasin nopeasti ovelle ja astuin sisään. Vastaan iski mieletön löyhkä! Sisäilman lemua ei näköjään huomaa sisällä. Käännyin heti takaisin.

Kanit seisoivat takajaloillaan ja tuijottivat minua. Häkellyin ja otin ohjat käsiini, ryhdyin luonnon valtiaaksi. Repäisin maasta tukon ruohoa ja työnsin sen verkonreiästä kaneille. Ne alkoivat syödä puputtaa.

Aloin pohtia kanien elämän tarkoitusta. Aamulla ne syövät voikukkia, ruohoa, juolavehnää ja juovat vettä. Päivällä ne loikoilevat kyljellään auringossa tai menevät varjoon vilvoittelemaan. Illalla ne istuvat koppinsa katolla, katselevat laskevaa aurinkoa ja siristävät silmiään.

Elämä on yksinkertaista. Sen voisi tiivistää yhteen lauseeseen, mutta loppuun pitäisi lisätä kysymysmerkki. Luonnonlait taas ovat tiedemiehillekin arvoituksia; onneksi ihmisen ei tarvitsekaan ymmärtää kaikkea.

Raikas ilma rentoutti, tuuli vei paineet ja murheet - huomasin nauttivani ulkoilmasta. Mutta nykyihminen ei kestä ailahtelevaa säätä, vaan istuu sisällä lämpimässä, vedottomassa. Se on rappiota.

Kaikki oli kaunista, eikä mikään tehnyt kipeää. Sain idean tehdä jutun tästä kokemuksesta. Mikä aihe kauniiseen tuokiokuvaan, herkkään tunnelmapalaan! Hetkessä koko juttu oli valmiina päässäni.

Lumouduin ajatuksesta ja unohdin ulkonaolon, luonnon, todellisuuden. Inspiraatio nosti henkeni taivaisiin ja koukisti sormiani. Ryntäsin sisään harjoittamaan kymmensormitaiteilua koneella.