"Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle?" (Luhta)

Mietittyäni Luhdan mainoksen kysymystä 50 sekuntia voin nyt sanoa, että päähäni pälkähti stereotypistetty vastaus: rähmälläänoloa.

Tähän sisäsyntyiseen olotilaan suomalaiset vie kolme hyvettä: nöyryys, sisu ja vaatimattomuus.

Nöyryys. Teemme mitä käsketään. Olemme olleet rähmällämme vuoron perään Ruotsin, Saksan ja Neuvostoliiton suuntaan. Tarkoittaako suomettuminen seuraavaksi Amerikkaan päin rähmälläänoloa? Osaamme pitää suumme kiinni, paitsi silloin kun nuolemme. Älä nuolaise ennen kuin tipahdat rähmällesi.

Sisu. Teemme niin kauan kuin henki pihisee. Neuvostoliitto yritti jyrätä 1940-luvulla, mutta törmäsi suomalaisiin miehiin, jotka olivat rähmällään metsissä monta vuotta.

Vaatimattomuus. Teemme ilman kiitosta. Yksinkertaisina seuraamme maanrajasta rähmällämme toisten viedessä kunnian. Elämme kylmässä ja pimeässä verokarhun syleilyssä.

Pyhitämme lepopäivämme harjoitteluun. Yksi on rähmällään baarissa pöydän alla lauantai-iltaisin, toinen järven pohjassa juhannuksena. Nöyrästi maksamme kalliit viinat ja sisukkaasti juomme ne kaikki, mutta lopuksi kapinahenki räyhähtää: unohdamme vaatimattomuutemme ja vaadimme lisää viinaa - kunnes olemme rähmällämme.

Rähmä on englanniksi "discharge", joka on myös haitallinen päästö ja vuodattaa-verbi. Arina on luonnollisesti palvelimella vuodatus.net.