Vinkki Suomen päättävälle elimistölle: siirtäkää Earth Hour alkamaan kolmelta sunnuntaiaamuna 28.3.2010. Olisimme energiansäästön hengessä mukana sen aikaa, kun kesäaikaan siirtyminen kestähtää.

Pakkasukon ja talviunisen karhun naapurissa ei näet pidä säästää sähköä, jotta kukaan ei kyseenalaista rakenteilla olevaa viidettä ydinvoimalaa. Tai jos alaistaa kyseen, viidennen ydinvoimalan tarpeellisuutta voidaan arvioida uudestaan, kunhan on ensin rakennettu kuudes ja seitsemäs.

Aloin uskoa alkavani ymmärtää niitä, jotka jaksavat elää päivästä toiseen vain odottamalla lauantai-iltaa, sitä hetkeä, kun arvotaan lottonumerot. Lotto on progressiivisen verotuksen vastakohta: moni vähätuloinen sijoittaa lottoon parin prosentin verran tuloistaan, koska luulee kasvattavansa ratkaisevasti voiton todennäköisyyttä.

Yöt Auo ei tasan ala alkuperäisen aikataulun mukaan iltapuoli yhdeksältä lauantaina 27.3.2010, koska lottoarvonta alkaa vartin päästä. Kansanterveydellä ei leikitä.

Ylen mediamaksun suuruudeksi ehdotettiin alun perin 175 euroa, joka olisi noin prosentin lisävero vähätuloiselle, mutta prosentin tai promillen murto-osan lisävero hyvätuloiselle. Toisaalta ne, jotka maksavat suhteessa enemmän, istunevatkin enemmän tv:n ääressä.

Nyt maksu on nimetty yleisradiomaksuksi ja kerättäneen veroina. Mediamaksua olisi ollut helpompi nostaa muutaman vuoden päästä laajentamalla se multimediamaksuksi.