Rovaniemen paikkeilla ovat ensimmäiset porot tiellä. Etelästä tullut ihastuu, ryntää ulos kameran kanssa. Pohjoisen mies kiroaa jonottaessaan turistien takia. Mutta porojen annetaan olla, koska ne tuovat lisää turisteja. Tekee mieli säikäyttää muutama poro hengiltä ajamalla suoraan kohti.

Souvenirs-kojuja ja lähes aidonnäköisiä kotia on sadan metrin välein. Toiminta tuntuu halvalta. Lappalaismiehet vaikuttavat kieroilta, puukkokin vyöllä. Saksalaiset menevät halpaan ja ostavat poronsarvia, lapikkaita, rukkasia, puukkoja. Ranskalaiset ovat toiseksi helpoiten huijattavia.

Lappalaismiehet myyvät mitä tahansa, kunhan saavat rahan heti. He vuokrannevat porojaankin sodomisteille, tokkia ryhmäseksin harrastajille. Lappalaisvaimot myyvät itseään; matkamuistoksi voi saada unohtumattoman taudin.

Lappalaiset elävät turisteilla. He kynivät turistin, keittävät tämän ja tarjoilevat poromiehen paistoksena toisille turisteille. Kauppa käy, tavara vaihtaa omistajaa, raha haisee, minua yököttää.

Ivalon jälkeen tuntee olevansa poissa Suomesta. Tunturit ovat luonnottoman suuria. Niissä on Lapin taika ja hulluus. Hämärässä ne ovat kuin tuonpuoleisen symboleja: ne kohoavat tumman pelottavina. Harmagedonia ei voisi kuvitella kammottavammaksi.

Karigasniemeltä pohjoiseen on rajana vain jokea. Rajaseutu on korvessa, asukkaat ovat kalastajia, kauppiaita tai rajavartijoita. Paikallinen kalastaja kertoi, että kalaa ei nyt tule. Joella on kuitenkin paljon väkeä, joka kuulemma käy kylässä Norjan puolella; halpa tavara siirtyy nopeasti joen yli.

Rajavartijat eivät välitä tavaran vaihdosta. Ehkä he saavat osingot, kun vain myhäilevät pienyrittäjille. He lienevät Lapissa syntyneitä, paikallisten sukulaisia. Rajavartiolaitos vain on, kuten Suomen armeijakin vain on.

Illalla paikalliset hyttyset eli sääsket ryntäävät kimppuun. Ne haistavat pitkässä automatkassa veltostuneen lihan, notkean veren. Vaikka ne ovat pieniä, turisti ei luota niihin, kuten ei Lappiinkaan, vaan tappaa jokaisen inisijän ennen nukkumaanmenoa.

(Kirjoitettu elokuussa 1986. Lappi lienee muuttunut noista ajoista enemmän kuin minä.)