Puheet ilmaston / lämpenemisestäkin / vie ydintalvi.

Amerikan sotilasjohto on valmis tekemään ennaltaehkäisevän ydiniskun torjuakseen terroristeja. Eniten pelottaa se, että asiasta oli vain pieni maininta muiden ulkomaan uutisten joukossa.

Mitä amerikkalaiset kuvittelevat saavuttavansa? Luulevatko he jonkun muuttavan suunnitelmiaan uhkausten takia? Onko tarkoitus vain suojella maailmanpoliisin ja suurimman aseidenviejän mainetta: "Minulla on kaikista suurin ohjus; jos joku aikoo tehdä suuremman, rikon sen."

Mitä tästä seuraa? Ainakin sanasota yltyy, mutta puheet voivat jäädä puheiksi. Kylmän sodan aikanakin peloteltiin ydinaseilla. Silloin oli tosin suora puhelinlinja Neuvostoliittoon; nyt terroristien kanssa ei keskustella. Kun puheet kovenevat, joku voi menettää malttinsa ja päättää iskeä.

Voi olla ratkaisevaa, kumpi iskee ensin. Amerikkalaiset voivat hyvinkin toteuttaa uhkauksensa ja alkaa hävittää pahan akselivaltioita maan päältä. Yhtä lailla terroristisolut ympäri maailman saattavat tehdä ennaltaehkäisevän iskun Amerikkaan ja tuhota sen yhteiskuntajärjestyksen.

Joku on jo pelotellut, että vielä tulee isku, joka näyttää 911-iskujen olleen vasta vaatimaton alku. Milloin terroristit heittävät ydinasekortin pöytään?

Entä Suomen Nato-jäsenyys? Olisiko ydinaseista keskustelun elvyttäjäksi? Mielipuolen Bushin kyydistä katsottuna muun maailman meno alkaisi ehkä näyttää järkevältä.

Lisää aiheesta: Hiljaista huutelua.