Amerikkalaiset teleoperaattorit ovat keränneet kymmenien miljoonien ihmisten puhelutietoja vuodesta 2001 lähtien "hallituksen käskystä". Tässä valossa Nixon oli pelkkä amatööri, joka joutui eroamaan vähäpätöisestä ja alkeellisesta salakuuntelusta 1974.

Keväällä kohistiin, kun Google lupasi auttaa Kiinan hallitusta sensuroimaan verkkoliikennettä, vaikka Yahoo ja Microsoft olivat jo aiemmin paljastaneet toisinajattelijoita hallitukselle. Google ilmoittaa suojelevansa sähköpostiohjelma Gmailin käyttäjien yksityisyyttä, paitsi jos laki toisin vaatii.

Bush vakuutti, että "salaisella ohjelmalla ei loukata viattomien ihmisten yksityisyyttä". Ne kymmenet miljoonat seuratut eivät siis ole viattomia? Mitä seuraavaksi paljastuu, auttavatko suomalaisetkin operaattorit amerikkalaisia?

Helsingin makasiinien vappuelämöinnin jälkeen Suojelupoliisin apulaispäällikön Hannu Moilasen mukaan "rettelöinti olisi ollut estettävissä, jos tiedustelutietoa olisi ollut riittävästi". Sisäministeri Kari Rajamäki lupasi tehostaa tiedustelutoimintaa, ja Hoo Moilanen vakuutti, että "vastaavat rähinät pystytään jatkossa estämään". Saisinko tiedustella, millaista tiedustelutoimintaa on nyt luvassa, kun makasiinit poltettiin viisi päivää myöhemmin?

Kenen tahansa viestintää voidaan valvoa. Kuka tahansa voidaan pidättää ja viedä vankilaan vuosiksi ilman oikeudenkäyntiä. Kenestä tahansa voidaan yrittää saada tietoja kiduttamalla. Mitä tahansa valtiota voidaan uhata ydinaseilla. Orwell oli optimisti; seuraavaksi Bush vapauttaa Iraniin.

Seuraa johtajia! He seuraavat jo sinua.