Tieteiselokuva nousee valmiiksipurtujen ideoiden yläpuolelle, paljastaa odottamattomia mahdollisuuksia ja avaa uusia näköaloja jopa kaikkein mielikuvituksettomimman katsojan tajunnassa. Suuria toiveita herättää nimenomaan tuo (suhteellisen) uusi tapa nähdä ja olla, nuo leiskaukset pois tavanomaisen piiristä, hypyt uusiin elämänkaariin, tuo rikkaamman kokemuksen jano – se juuri on aidosti ja loistavasti elokuvallista. (Ado Kyrou)
4133223562_0af344eecc_m.jpg

Minkä elokuvan näkivät ne arvostelijat, jotka kirjoittivat Avatarista näin:

Eivät ne kolmiulotteiset erikoistehosteet niin erikoisia olleet. Sisällöltään ontto.

Täytyy olla puutteellinen stereonäkö, jos silmät eivät pullahtaneet kuopistaan. Eikö ympäristönsuojelu riitä sisällöksi, sanomaksi? Entä terrorisminvastaiseksi sodaksi puettu luonnonvarojen ryöstöretki?

Päähenkilön tila synnytti ajatuksia: Ymmärtääkö sotainvalidi parhaiten vastapuolen kärsimykset? Eikö halvaantunut saisi saada toista mahdollisuutta: loikkia metsässä, pariutua söpön mirrin kanssa?

Kirja kuulemma aktivoi, kehittää mielikuvitusta, kun taas elokuva passivoi, sopii mielikuvituksettomille. Show not! Hyppään milloin tahansa James Cameronin mielikuvitusmaailmoihin. Myös Peter Jackson, Terry Gilliam, Tim Burton, Hayao Miyazaki ja Guillermo del Toro käyvät.

Avatar voi voittaa parhaan elokuvan Oscarin historiallisesti ensimmäisenä tieteiselokuvana. Aiemmat tieteiselokuvamaiset ehdokkaat ovat Tri Outolempi, Kellopeliappelsiini, Tähtien sota ja E.T.