Ympäristöä lienee vesi + maa + ilma. Waterworld-elokuva floppasi, ilmeisesti ympäristö aiheena ei myy. Siksi kai yksi päivä vuodessa pitää nimetä ympäristöpäiväksi. Huolestuttavaa.

Ympäristöä lienevät myös kasvit ja eläimet, maapallo ja avaruus. Onko jotain mikä ei kuulu ympäristöön? Peruskoulussa luettiin ympäristöoppia. Mitä maantieto ja biologia sitten ovat? Jos ihminen kuuluu ympäristöön, miksi historia, uskonto ja psykologia eivät ole myös ympäristöoppia?

Ketä ympäristöasiat koskettavat? Kun länsimaiset yritykset raiskaavat kehitysmaita, vain kansalaisjärjestöt ja vihreät narisevat. Elävä luonto on tv:stä tuttu kaupunkilaiselle betonin keskellä. Miksi maalla asuvat äänestävät keskustaa?

Jos Kiinan kotitaloudet hankkisivat jääkaapin, otsonikerros olisi mennyttä. Puhumattakaan että hankkisivat auton. Miksi länsimaalaiset saavat pilata luonnon? Ihminen on kehittynyt luonnoneläimestä talouseläimeksi. Miksi sanotaan sitä kun evoluutio menee taaksepäin?

Kuka minä olen paasaamaan ympäristöstä? En temmellä luonnossa, vaan istun päivät toimistossa tai kotona. Jos kädet likaantuvat ulkona, pesen ne heti palattuani sisään. Kynnenalusten pitää olla puhtaat.

Olen ympäristöpassivisti, valveutunut, lukeva. Mutta kun asioita pitäisi parantaa, tyydyn pohtimiseen. Joskus muotoilen mietelauseen. Tämmöinen kirjoitus on äärimmäinen keinoni.