2616715862_1bf1e4f73a_m.jpgRolling Stone -lehti listasi 100 parasta kitaristia vuonna 2003. Sijoilla 17–18 olleet Jack White ja John Frusciante olivat minulle täysin tuntemattomia tuolloin, mutta nyt heissä tiivistyy koko 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen. Molemmat J:t tekivät kymmenisen levyä eri kokoonpanojen kanssa, ja odotan heidän tekevän parasta kitararokkia myös 2010-luvulla.

Valkosen Jaakko teki yhtyeiden The White Stripes (rokkibändi ei kaipaa basistia, mikä oli todistettava) ja The Raconteurs kanssa hienoja levyjä. Iso hitti tuli vasta Alicia Keys -duetosta Another Way to Die, joka lienee ainoa Bond-teema, jossa soi särökitara.

Red Hot Chili Peppers teki vain kaksi studiolevyä 2000–2009, tosin Californication tuntuu myös 2000-lukulaiselta, vaikka ilmestyi 1999. Eniten olen kuunnellutkin John Fruscianten soololevyjä, joita hän teki peräti kahdeksan ja joiksi voi melkein laskea myös kaksi Ataxia-yhtyeen kanssa tehtyä levyä. F täyttää muuten tänään 40 vuotta.

Ei muuta kuin YouTubeen ihastelemaan vaikka näitä harvinaisuuksia: The White Stripesin Seven Nation Army (live) ja The Raconteursin Broken Boy Soldier (live). Fruscianten Fallout (demo) ja This Cold (akustinen) sekä Johnny Cashin laulama Heart of Gold, jossa F vetää puolen minuutin kitarasoolon kahden minuutin jälkeen.