Ja ne maaliskuun tuntien marssit, kun tunsi ajan muuttuvan - kesäaikaan. Ensin lisää valoa, vähitellen lämpöäkin. Muutos itsessään innosti uusiin ajatuksiin.

Nyt sama toisinpäin: viilenevien ilmojen ansiosta mielikuvitukseni on alkanut taas lentää. Olen nähnyt pitkiä juonellisia unia jo viikon ajan, ja valveillakin päähän putkahtelee uusia ajatuksia. Olen odotellut ajatusten jäsentyvän kirjoituksiksi.

Viime yönä heräsin neljältä täristen kuin horkassa, vaikka mittarin mukaan ei ollut edellisiä öitä kylmempi. Hain yöpaidan ja paksun peiton, jotka olin haudannut kaappiin joskus keväällä. Syksy tulee.

Uskottelin sisäisen muusani heränneen ja herättäneen minut. Kysyin mielessäni, mitä nimeä se käyttää. Se vastasi: "Ahvon Eijaa." Yritin unohtaa samannimisen näyttelijän, koska muusan nimi sopi hyvin: Eija on Einon muunnelma, Ahvo on suomalaisittain lausuttu Afo.

Uutinen: Kyselyn mukaan alle 35-vuotiaita miehiä kiihottaa eniten kumppanin ulkonäkö, 35-44-vuotiaita persoonallisuus, vanhempia hellyys. Naisia kiihottaa eniten persoonallisuus ja hellyys.

Pitäisikö naisten siis juosta vain vanhempien miesten perässä? Naiset myös kuvittelevat kaikenikäisten miesten kiihottuvan persoonallisuudesta; tämä harhaluulo selittänee monet parisuhdeongelmat.

Katsoessaan romanttista elokuvaa nainen yrittää arvata, kuka saa ja kenet. Katsoessaan eroottista elokuvaa mies yrittää arvata, kuka saa ja kenet - ja kuinka monta kertaa.

Illan elokuvassa Color of Night (1994) henkisesti alle 35-vuotias mies tapasi tytön uima-altaassa ja höyryisessä suihkuhuoneessa. Luuliko tyttö miehen ihastuneen hänen monipersoonallisuuteensa? Pelkäsin saavani painajaisia Bruce Willisin takapuolen rusketusraidoista; tämän ruhon tahtoisin unohtaa. Onneksi pinnallisia paljastuksia teki tyttökin, Jane March.