Ketä nykyajattelijaa siteerataan eniten lehdissä, kenen lausahduksia muistellaan kapakoissa, kenen meemit leviävät parhaiten? Palkintopallille nousevat Matti Nykänen, Seppo Räty ja Matti Kyllönen. Heitä yhdistävät välähdyksenomaiset kiteytykset, rohkeat kielikuvat ja äkkiväärä huumori.

"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi." (Nykänen)

Elävimmät ajatukset tulevat työhönsä keskittyneiltä miehiltä, joiden mieli on luovuuteen virittynyt, jotka kertovat tunteistaan haastattelussa tai suorassa tv-lähetyksessä. Nykänen ja Räty jatkavat aforissmin perinnettä lyhyillä lauseillaan, yllättävillä rinnastuksillaan. Kyllösen värikyllöstetty kuvaileva tyyli on myös pullollaan oivalluksia.

"Jos viistoistavuotiasta sais." (Räty kysyttäessä seuraavan vuoden tavoitteista)

Rohkea sanoja ei sensuroi aiheita tai kielikuvia. Aurinkomatkojen mainoskin kopioi Nykäsen yhtä ajatusta: "Ainahan se on mielessä. Loma." Rädyn poliittisesti epäkorrektit heitot olisivat olleet julkaisukelvottomia 70-luvulla. Molemmat herrat viihtyvät sukupuolisanaston parissa. Kyllönen piikittelee ulkomaiden eläviä ja luottaa siihen, että nämä eivät koskaan kuule hänen lausahduksiaan.

"Sää on ihanteellinen, suorastaan tuskastuttavan kuuma." (Kyllönen)

Ääneen naurattavien sutkausten heitto on lahjakkuuden laji. Nykänen leikkii kielellä ja erityisen suvereenisti englanninkielisillä idiomeilla. Rädyn rahvas rempseys naurattaa kansaa vuodesta toiseen. Kyllösen riemukkaissa tilannekuvissa yhdistyvät ylitsepursuava isänmaallinen innostus ja kyky katsoa maailmaa lapsen silmin.

Mihin tarvitsemme enää kirjailijoita, "älymystöä", joka hioo ajatuksiaan hiomasta päästyään? Kolmikkomme ei kirjoita, mutta voiko heidän sanoa ajattelevankaan, kuulostavathan heidän lauseensa pikemminkin ajattelemattomilta, syljen mukana tulleilta tunteenpurkauksilta? He ovat sydämellä ajattelijoita!

Maistiaisia julkaisua odottavista kokoelmista: Nykäsen Hyppyripöydän alta, Rädyn Keihäänkärjeltä, Kyllösen Pääsi suusta.