Kun kirjoitin vaatteistani, Koo kysyi, kuinka usein vaihdan sukat. Aiheiden vähentyessä pitää kommentteihinkin vastata kokonaisella kirjoituksella.

Kun muuten klikkaan yllä olevaa linkkiä, Google mainostaa kirjoitukseni ylälaidassa naisten muotia, naisten takkeja sekä uutta kotirouvamallistoa. Ei tainnut hakukonehämähäkki ymmärtää, että kirjoittaja on muotitiedoton mies.

Huomasikohan Google, että "spider" on suomeksi myös ristikko, joka taas on arinan synonyymi? Saiko se jakomielitautikohtauksen vai pitikö se itseensä sekaantumisesta? Ovatko marraskuun säkkipimeät illat syynä näin levottomiin pohdintoihin?

Takaisin asiaan eli vaihteluväliin. Käytäntöni tuskin ovat esimerkillisiä, mutta ne ovat hioutuneet viime 20 vuoden aikana, kun olen yrittänyt noudattaa tämmöisiä periaatteita (pitää muistaa, että olen testatusti järjestelmällinen):

  • Yksinkertaistan toissijaiset toiminnot, kuten vaatteiden valinnan ja pesun.
  • Ostan vain vaatteita, joita käytän jatkuvasti.
  • Käytän vaatteet loppuun. Pieni reikä sukassa ei haittaa; alusvaatteissa siedän isotkin reiät.

Olen oppinut kantapään reiän kautta, että sukat kuluvat nopeasti, jos niitä pitää likaisena yllä tai jos niitä pesee liian usein. Sama näyttää pätevän muihinkin vaatteisiin.

Ratkaisuni pulmaan on, että pyrin estämään sukkien likaantumisen. Kesällä kuljen kaksi kuukautta sandaaleissa ilman sukkia. Kotona olen aina paljain jaloin ja annan sukkien tuulettua, paitsi paukkupakkasilla käytän villasukkia. Sukat jalassa olen lähinnä vain töissä, mutta silloinkin kuljen hengittävissä sandaaleissa.

En myöskään pidä sukkia nukkuessani, vaikka jotkut pitävät. Jotkut kuulemma nukkuvat pelkissä korkokenkissä, mutta he tuskin ovat unissakävelijöitä, ainakaan pitkään.

Vastaus varsinaiseen kysymykseen: Joitakin sukkia voin pitää vain yhden päivän, toisia kolmekin päivää. Johtuisikohan ero materiaalista? Nenä kertoo, milloin on aika heittää sukat pesukoriin. En ole sosiaalinen, mutta en myöskään halua silmätikuksi, joten arvostan hajuttomia sukkia. Sitä paitsi kengät kestävät pitempään, kun pitää puhtaita sukkia.

Minulla on erikseen kesä- ja talvivaatteet. Parin kolmen viime viikon aikana olen siirtynyt talvivaatteisiin asteittain: kaulahuiviin, pipoon, villapaitaan, pitkiin kalsareihin, paksuihin sukkiin, talvikenkiin, rukkasiin, talvitakkiin. En ymmärrä, mihin kevät- ja syysvaatteita tarvitaan.

Kaapissani on noin kymmenet talvisukat ja vähän vähemmän kesäsukkia, koska kesä on lyhyempi. Pesukoneeni syö 3,3 kiloa puuvillavaatteita. Pyöristin ylöspäin väittäessäni, että kuukaudessa kertyy pesukoneellinen pyykkiä. Itse asiassa pesen täyden lastin 2-3 viikon välein.

Kirjoituksen kaaren yhdistävä kysymys: Kuinka usein sinä vaihdat sukat? Olisiko tässä ainesta meemiksi?