Todennäköisyyslaskenta ei liene tavallisten ihmisten harrastuksia, mutta minä laskeskelen huvikseni esimerkiksi todennäköisyyttä jäädä asuntoni oven ulkopuolelle ilman avaimia.

Taustatiedot: Säilytän asuntoni avaimia olohuoneen pöydällä. Lähtiessäni ulos laitan avaimet taskuun ja varmistan niiden olevan taskussa ennen kuin lyön oven kiinni.

Arvioidut todennäköisyydet:

  • 1 prosentin todennäköisyydellä unohdan laittaa avaimet taskuun lähtiessäni ulos, mutta huomaan niiden puuttuvan ennen kuin lyön oven kiinni.
  • 1 prosentin todennäköisyydellä unohdan varmistaa avainten olevan taskussa ennen kuin lyön oven kiinni, mutta ne ovat kuitenkin taskussa.

Lopputulos: 0.01 prosentin todennäköisyydellä eli joka kymmenestuhannes kerta unohdan laittaa avaimet taskuun lähtiessäni ulos ja unohdan varmistaa niiden olevan taskussa.

Vuodessa tulee lähdettyä ulos noin 300 kertaa ja kolmen vuoden aikana noin tuhat kertaa, joten jään oven ulkopuolelle ilman avaimia kerran 30 vuodessa. Todennäköisesti ehdin kuolla ennemmin, joten turha hankkia vara-avaimia.