Ajattelin muuttaa blogini nimeksi Vastaranta ja alkaa kirjoitella pitkiä tarinoita kaikista mahdollisista aiheista Kemppisen tyyliin. Paitsi että minulla ei oikein ole aiheita. Sitä paitsi kirjoitan mieluiten lyhyenläntiä raapaisuja, kun tai jos ylipäätäni kirjoitan.

Elokuvat on sentään rakas aihe, niistä haluaisin kirjoittaa pidempään ja taajempaan. Joskus oli kavereita, joiden kanssa keskustelimme elokuvista, kehuskelimme nippelitiedoillamme. Törmään harvoin elokuva-aiheisiin tietokilpailukysymyksiin, joiden vastausta en tiedä.

Itse asiassa minusta piti tulla elokuvakriitikko. Ei kuitenkaan haukkuva rakki, vaan semmoinen, joka kirjoittaa vain pitämistään elokuvista. Minusta piti tulla Peter von Bagh! Ensimmäinen päiväkirjamerkintäni 30 vuotta sitten: "Näin uuden Turhapuron. Se oli hyvä."

Aloin pitää omaa elokuvatietokantaa samoihin aikoihin kuin Internet Movie Database (IMDb)  aloitti. Tietokanta tukee muistia, ja siitä on helppo tarkistaa elokuvien nimiä ja muita tietoja, tehdä erilaisia listauksia. Jos IMDb:n MyMovies-palveluun voisi siirtää kerralla kaikki näkemänsä elokuvat yhtenä tiedostona, alkaisin varmaan käyttää sitä.

Minussa on muutenkin luetteloijan, kirjastonhoitajan vikaa: viime lomamatkalla järjestin hotellin kirjahyllyyn jätetyt kirjat kielen, aiheen (lähinnä jännitys ja romantiikka) ja kirjoittajan mukaan. En ymmärrä, miten jotkut voivat sietää epäjärjestystä.

Kaikki näkeämäni elokuvat ovat tietokannassani. Tilastoja:

  • 4400 eri elokuvaa, teatterissa nähtyjä 1300.
  • 6100 katselukertaa, 3000 vain kerran nähtyä elokuvaa. 6 kertaa nähtyjä Piukat paikat ja Tähtien sota.
  • 1000 näyttelijää, jotka tunnen ulkonäöltä.
  • Suosituimmat ohjaajat Alfred Hitchcock (41 elokuvaa), Woody Allen (35), 22–27 elokuvan Charles Chaplin, John Ford, John Huston, Billy Wilder, Steven Spielberg, Brian De Palma, Howard Hawks, Martin Scorsese. Tuttuja ja turvallisia.

Suosituimmat näyttelijät ovat 40–42 elokuvan Robert De Niro, Gene Hackman, John Wayne, Clint Eastwood, Jack Nicholson. Viisikon elokuvia olen nähnyt yhteensä 200, joka on 5 % kaikista näkemistäni elokuvista. Ase sopii viisikon käteen: aika karskin miehistä ja väkivaltaista maailmankuvaa olen katsellut.

Hackmania lukuun ottamatta kaikki ovat myös ohjanneet elokuvia. Kaikki ovat voittaneet Oscar-palkintoja, tosin Eastwood ei näyttelemisestä vaan ohjaamisesta ja tuottamisesta. Herrat ovat näytelleet harvakseltaan samoissa elokuvissa: Eastwood ja Hackman (Armoton, Rajaton valta), Hackman ja Nicholson (Reds – punaiset), Nicholson ja De Niro (Viimeinen valtias).

Vähintään neljästi näkemäni herrojen elokuvat (suluissa IMDb:n käyttäjien antamien äänten keskiarvo sekä mahdollinen sijoitus top 250 -listalla):

Rio Bravo (8.0)
Teräsmies (7.3)
Brazil – tämän hetken tuolla puolen (8.0)
Kummisetä II (9.0, #3)
Hyvät, pahat ja rumat (8.9, #4)
Hatari! (7.2)
Suuri gangsterisota (8.3, #97)
Kuin raivo härkä (8.4, #71)
The Shining – Hohto (8.4, #57)
Armoton (8.2, #117)
Lahjomattomat (7.9)

Pelottavaa miten lähellä nuo keskiarvot ovat omia mieltymyksiäni. Olenko vain uskotellut itseni pitämään noista elokuvista luettuani niistä paljon ja nähtyäni ne moneen kertaan?