Elokuvalistahulluna voin lukea Peter von Baghin Elokuvan ilokirjaa tuntikausia. Toivottavasti siitä tulee joskus multimediaversio elokuvapätkineen ja musiikkeineen, kehittyyhän myös Internet Movie Database tuohon suuntaan.

Lauantai-ilta 22.7.2006 oli elokuvahullun unelma: tv:stä tuli Piukat paikat ja Vertigo - punainen kyynel. Vielä parempi olisi ollut, jos ne eivät olisi tulleet päällekkäin.

Olen koonnut monenlaisia suosikkilistoja vuosien varrella. Nuo kaksi elokuvaa aloittivat ohjaajiensa huippukaudet: Billy Wilderin 1959-1961 (Piukat paikat, Poikamiesboksi, Yks', kaks', kolme) ja Alfred Hitchcockin 1958-1960 (Vertigo - punainen kyynel, Vaarallinen romanssi, Psyko). Molemmilla ohjaajilla on monia muitakin huippuelokuvia, mutta ei yhtä hienoa kolmen peräkkäisen klassikkoelokuvan sarjaa.

Listasin suosikkielokuvani ensimmäisen kerran vuonna 1985:

1. Billy Wilder: Piukat paikat (1959)
2. Michael Cimino: Kauriinmetsästäjä (1978)
3. Howard Hawks: Rio Bravo (1959)
4. Stanley Kubrick: Kellopeliappelsiini (1971)
5. Charles Chaplin: Parrasvalot (1952)

Vertigo oli lähimpänä tyrkyllä viiden kärkeen. Tuolloin olin nähnyt vain Rio Bravon useammin kuin kerran; nyt olen nähnyt nuo kaikki vähintään kolmesti. Vaikea tuota listaa olisi nytkään muuttaa, koska nuo elokuvat vain paranevat joka katsomiskerralla.