863946797_c836406c79.jpg

Taide pitkä, yö lyhyt. Kansanjuhla on tekosyy kansalle juhlia.

Kadulla käveli vastaan vieruskuvan t-paita ja pysäytti maailmani: miten hölmö olen voinut olla. Samoja paitoja näin jo 1970-luvulla, mutta vasta nyt tajusin tekstin olevan ruotsia. Nopeaälyiseksi minulla on varsin hidas sytytys.

En myöskään tajunnut, minkä taiteen perässä ihmismassat tungeksivat kaupungilla. Ovatko käveleminen, syöminen ja juominen taidetta? Oma taidenautintoni jäi mielikuvitusta avartaviin näyttelyihin, joita järjestivät kesäasusteiset naiseläjät avonaisine kaula-aukkoineen ja lyhyine minihamosineen. (Mikä muuten on redundanssin synonyymi? Eikö "tarpeeton toisto" ole tarpeetonta – toistoa?)

Taide on vain pitkästyttävää viihdettä niille, jotka eivät osaa nauttia kevyestä viihteestä. Taide kuuluu kaikille, mutta vain viihdettä kaikki kuuntelevat.

Jos taiteeseen kuuluvat hullu luovuus ja rajojen rikkominen, niin Taiteiden yön koskettavin taideannos oli tv:n tarjoilema Jackass-elokuva benjikalsareineen ja rullaluistindiskorekkoineen. Myös Extreme Duudsoneille kuuluisi yhdistetty työkyvyttömyys- ja viihdetaiteilijaeläke.