Palveluksessanne, Miss Daisy ei koskettanut edes "road movien" ja "film noirin" erikoisena sekoituksena. Sen jälkeen parhaan elokuvan Oscarin voitto onkin taannut laadun, joten piti käydä katsomassa Coen-veljesten Menetetty maa. Se jatkaa myös mukavasti pienten elokuvien voittokulkua: Million Dollar Baby, Crash, The Departed.

Coenit osaavat yhdistää epäonniset rikokset ja mustan komedian. Menetetyn maan pienet ihmiset selvittelevät välejään suuressa autiomaassa ja ahtaissa motellihuoneissa. Javier Bardem ampuu sivuroolistaan elokuvan tähdeksi: vinksahtanut tappaja on samaa sarjaa kuin tylyt siivoojat Jean Reno Tytössä nimeltä Nikita, Harvey Keitel amerikkalaisessa versiossa Koodinimi: Nina, Steve Buscemi Denverin keikassa.

Toinen suuri pieni rooli on Tommy Lee Jonesin silmäpusseilla: "Ikä tasoittaa." Vanha sheriffi on kuin Jack Nicholsonin poliisi viimeisenä työpäivänään Sean Pennin elokuvassa Kunniasanalla. Olisi lähdettävä, mutta kuka jatkaa töitä. Minne maa oikein on menossa.

Menetetty maa ei kuitenkaan ole Fargo. Tosin Fargokin oli ensin vain nippu unohtumattomia tyyppejä: Frances "Jaa-a" McDormand, sähläävä William H. Macy, rotannaamaiset kidnappaajat Steve Buscemi ja Peter Stormare. Verinen lumihanki ja surullinen musiikkiteema jäivät takaraivoon vasta toisella katsomisella. Fargon ja Menetetyn maan välinen linkki on Sam Raimin Joka leikkiin ryhtyy, jossa roistojen jäljiltä löytyneet rahat johtavat myös verileikkeihin lumihangella.

Elokuvien ennakkomainoksista YouTubessa voi hyvin palauttaa mieleen juonenkäänteet, avainlausahdukset, näyttelijät, tunnelman, musiikkiteeman.