Joskus pelottaa helvetisti, kun yhtäkkiä muistan, miten paljon elämäämme vaikuttavat tuhansia vuosia vanhat israelilaiset uskomukset ja moraalikäsitykset.

Miten yhteiskunnallisia päätöksiä voi perustella vetoamalla Raamattuun? Kun Päivi Räsänen avaa jokapäiväisen leipäluukkunsa ja yrittää taas rajata sananvapautta ja ihmisoikeuksia Raamatun perusteella, haluaisin huutaa: "Nainen vaietkoon, sanoo Raamattu!" Kristillisdemokraatit - valtatie, poliittinen totuus ja vanhoillinen elämä.

Tv-sarjassa Carnivàle näytettiin painajainen, jossa pappi jakoi ehtoollisella öylätin sijasta partakoneenteriä. Muistin miksi inhoan jumalanpalveluksia: Pikkupoikana katselin kerran kirkonpenkissä, kun äiti kävi itkien ehtoollisella. Jonestownin joukkoitsemurha tuoreessa muistissa kuvittelin papin hypnotisoineen kaikki ja tarjoavan syanidia alttarilla.

Tuolloin syntyi epäilyn siemen, epäluottamus pappeihin, jotka osaavat vaikuttaa voimakkaasti ihmisten tunteisiin. Teini-ikäisenä kirjoitin pohdiskelevan esseen uskonnollisuuden ja mielisairauden suhteesta, syistä ja seurauksista. Päättelin molempien edistävän toisiaan: hullu voi pitää harhanäkyjään enkeleinä, jumalallisina ilmestyksinä; uskova voi irtautua tosimaailmasta pyrkiessään lähemmäksi jumalaansa.