Viikonloppuisen Maailma kylässä -tapahtuman nimi on yhtä outo kuin Suomi Eurooppaan -iskulause. Maailmankansalaisia emme ole, eurooppalaisiksi emme halua, olkaamme mitä olemme.

Tapahtuma on ilmaiskonsertteja. Kansanmusiikkina pitämäni Värttinä kuulosti nyt parin vuoden tauon jälkeen maailmanmusiikilta, josta erottuu myös irlantilaiset ja intialaiset vaikutukset. Värttinästä tullee suomalaisen musiikin isoin nimi Sormusten herra -musikaalin ansiosta. Pitäisiköhän alkaa suunnitella maailmanmatkaa, jotta näkisi esityksen.

Tapahtumassa on kansalaisjärjestöjen esittelykojuja. Hienoa että järjestöt edistävät luonnonsuojelua, ahdistavaa että tarvitaan vapaaehtoisjärjestöjä. Miten tehdä reilumpi maailma? Ei heti mulle kaikki, vaan aikanaan meille jotain. Aikanaan on kestävää kehitystä. Me ei ole lähipiiri, vaan kaikki maailman ihmiset. Jotain on kohtuutta, kierrätystä.

Millaista olisi reilumpi käytös liikenteessä? Useimmat ovat keskimääräistä parempia autoilijoita, koska 1) luulevat sisäistäneensä liikenteen käytännöt, 2) luottavat reagointikykyynsä tai 3) ovat luonnostaan varovaisia. Ryhmät 1-2 toimivat omista lähtökohdistaan ja ovat siksi vaarallisia. Ryhmä 3 ei oleta liikoja muista liikkujista, vaan katsoo vielä vasempaan ja oikeaan, vaikka valo on vihreä.

Kyse on huomaamisen lisäksi toisten suvaitsemisesta. En ole suvaitsematon. Yritän suvaita kaikkia, paitsi suvaitsemattomia.