Vaaleissa oli luvattu muutosta, ja muutoksia oli tullut. Saul I nimitti virkoihin oikealta ja armahti tuttuja talousrikollisia. Rahanarvovaikuttajana hän kannusti työssä käymistä pienentämällä työttömyys- ja sosiaaliturvaa. Aina tilaisuuden tullen hän julisti mottoaan: "Ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä. Paitsi jos Hursti tarjoaa."

Natoon liittyminen tuli ajankohtaiseksi, kun kansa oli äänestänyt esityksen puolesta:

"Koko kansan valitsemien edustajien enemmistö ja kansan enemmistön valitsema presidentti ovat päättäneet liittyä Natoon. Minulla ei ole erityisen painavaa syytä vastustaa päätöstä. Kuka minä tavallisena kansalaisena olisinkaan päätöstä vastustamaan, joten vastaan JAA. Rautaa rajalle ja rajojen ulkopuolelle!"

* * *

Sitten järähtivät aika ja maa, ajantaju ja maailma. Sauli säpsähti hereille kiikkustuolissaan.

Taas sama riivatun päiväuni. Mikä meni pieleen? Mistä ne puuttuvat pari prosenttia olisi voinut saada? Eikö olisi pitänyt paljastaa, että lempiohjelmani ovat Ajankohtainen kakkonen ja Lost? Miksi äänestyskoppien vieressä luki: 3) Sauli, varatuomari, varapääjohtaja. 9) Tarja, presidentti. Kuka haluaa äänestää varamiestä?

Tarvitaanko ihmisten johtamiseen muutakin kuin rahatalouden ja lainkoukeroiden tuntemusta? Olisiko pitänyt hymyillä vielä maireammin? Olisiko pitänyt selvittää ajoissa, mitä Tarjan ajama solidaarisuus tarkoittaa? Olin aina sitä vastaan, koska luulin sen tarkoittavan sosiaalidemokratiaa. Eikö työväen presidenttiehdokkaan imagolle sopinut sanallinen yhteenotto tv:ssä SAK:n johtajan kanssa? Silloinko tippui kulissi?

Rotansilmistänikö ne keksivät kampanjani eläinteeman? Kun puhuin tv-väittelyssä, hevoshullu Riitta Väisänen ja koirien ystävä Uma Aaltonen nyökyttelivät takanani. Näytinkö lammaslaumaa johtavalta pässiltä? Kuka keksi typerät iskulauseet: "Sauli, työihmisen paras ystävä." "Sauli ei jätä uppoavaa laivaa ensimmäisenä."

Koituiko Matti Nykäsen tuki kohtalokseni? Olisiko pitänyt olla lainaamatta Matin ajatuksia: "Montako prosenttia äänistä on tavoitteeni? Fifty-sixty." "Presidenttiys on ihmisen parasta aikaa. Se on aina mielessä, mutta äänestetään nyt ensin."

Miksi kaikki keskustalaiset eivät kannattaneetkaan minua, porvarien yhteistä ehdokasta? Eivätkö poroporvarit olekaan riistakapitalisteja? Pitäisikö julkaista blogikirjoitukset Työhullun päiväkirjana...