"'On kysyttävä, mistä lisäenergiaa aiotaan saada.' Mikä lähtökohta tämä on, mikä ajatus takana? Lisäenergiaa? Lisää? Mihin, miksi?" (Pentti Linkola)

Pentti Linkolan artikkelikokoelmasta Voisiko elämä voittaa - ja millä ehdoilla (2004) voi vain sanoa, että lukekaa ihmeessä. Tykitystä ympäristön ja yhteiskunnan nykytilanteesta, piirtelyä mahdollisista, mahdottoman karuista tulevaisuudennäkymistä. Käy päälle.

Paitsi että keksin kirjaa lukiessa kolmattakymmentä ympäristöaiheista aforismia, mieleeni tulivat seuraavat ympäristökysymykset. Mitä tehdä, kun ei voi olla kaikkien puolella?

Kannattaako ydinvoimaa, jos vaihtoehtona on lisää fossiilisia polttoaineita? Tämä on turha kysymys Linkolan mielestä, koska on vain yksi ratkaisu: energiankulutusta on vähennettävä. Haudatkaa ydinjätteet Kalliomäki-perään!

Ostaako reilun kaupan tuotteita vai lähellä tuotettuja? Tukeako köyhiä afrikkalaisia vai kotimaista maataloutta? Suomi on liian pohjoisessa kannattavaan viljelyyn, eikä maataloutta pitäisi tukea keinotekoisesti. Ostaako mainonnan uhri reilun kapan perunoita?

Kannattaako kenenkään asua Suomessa? Talvisin kulutamme järkyttävästi sähköä lämmitykseen. Välimatkat ovat pitkiä, matkustaminen kuluttaa. Mutta ei vaihtoehtokaan houkuttele: änkeytyminen Keski-Euroopan saastuneisiin asutuskeskuksiin.

Kirjoittaako blogia, olla valistavinaan ympäristöasioista? Sähköä säästyisi, jos ei käynnistäisi tietokonetta. Mutta omista piintymyksistä on vaikea luopua.