Kun joku toivottaa "hyvää viikonloppua" tai muuta yhtä typerää, mumisen vain "samoin". Itselläni ei ole tapana toivotella ensimmäisenä, mutta nyt on hyvä syy ennenaikaisiin uuden vuoden toivotuksiin – kaksikin syytä, syyllistä.

Ensimmäiseen törmäsin jonottaessani takkiani ravintolan narikasta. Itse asiassa se humalainen mies törmäsi minuun ja moniin muihin: tunki itsensä röyhkeästi väkijoukon läpi heilutellen narikkalippua ilmassa.

Ajattelin että jos se saa takkinsa ennen minua, en pysty hillitsemään raivoani. Kohta se saikin ängettyä viereeni narikan tiskille ja huutelemalla sai takkinsa ennen minua. Käteni jäykistyi ja valmistauduin iskemään tyyppiä kyynärpäällä kasvoihin.

Sitten järki voitti ja sain hillittyä itseni. Päätökseni oli sekunnin murto-osista kiinni. Ehdin välähdyksenomaisesti tajuta, että itselleni voisi käydä huonosti, jos tyyppi loukkaantuisi ja suuttuisi. Väkivalta ei ole ratkaisu ruumiinrakenteellani.

Toiseen syylliseen törmäsin kirjastossa. Nyt-liitettä lukenut mies nousi, laittoi repun selkäänsä ja käveli lukusalista kirjaosastolle – liite kädessään. Ei kai se aio varastaa liitettä, ajattelin ihmeissäni. Puolen minuutin päästä mies tuli näkyviin hyllyjen välistä ilman liitettä.

En ollut uskoa silmiäni. Miten noin asiallisen näköinen tyyppi kehtaa varastaa kirjastosta. Olin vähällä mennä kysymään siltä, minne se vei Nyt-liitteen. En kuitenkaan uskaltanut synnyttää kiusallista tilannetta, vaan pidättelin hiljaa raivoani.

Raamattu on hyvä kirja. Se opettaa, että ei saa antaa anteeksi niille, jotka tietävät, mitä tekevät. Minulla ei ole mitään henkilökohtaista noita kahta tuntematonta kusipäätä vastaan, mutta toivon, että he saavat ansaitsemansa kohtelun.

Etuilija ja Varas, toivotan teille elämänne huonointa uutta vuotta. Saisitte menettää työpaikkanne, asuntonne, ystävänne ja perheenne. Toivon sydämeni pohjasta, että joku kehonrakentaja hakkaa Etuilijan neliraajahalvaantuneeksi, jotta etuilut loppuvat. Varas jääköön kiinni näpistelystä ja vartijat pamputtakoot sen sokeaksi ja aivovammaiseksi.