Viis tosioista, tunnehan tekee hyvän arvostelun. Vedän silti hevillä hernekepin ja porkkanan nenään lukiessani elokuva-arvosteluja, joista puuttuu tärkeitä viitteitä tai joiden tosiot ovat valhioita.

Tällä viikolla Vartin Iida Riekko kirjoitti Pedro Almodóvarin Volver - paluu -elokuvan arvostelussa: "Penélope Cruz - - vaisusta Hollywood-kaunottaresta kuoriutuu upea ilmaisija." Miten niin Hollywood? Arvostelija lienee onnellisen tietämätön Cruzin uran alusta, esimerkiksi elokuvista Kinkkua, kinkkua (Jamón, jamón, 1992) ja Belle epoque - muutosten aika (Belle epoque, 1992).

Kaksi viikkoa sitten United 93 -elokuvan moni arvostelija ennusti, että tämä voi olla alku syyskuun 11. päivän tapahtumista kertoville elokuville. Miten niin alku? Kyseisestä lennosta on tehty ainakin elokuvat Let's Roll: The Story of Flight 93 (2002), The Flight That Fought Back (2005), Portrait of Courage: The Untold Story of Flight 93 (2006). Oliver Stonen ohjaama World Trade Center (2006) tuli USA:ssa teattereihin elokuun alussa, tv:stä tulee tänään uusintana Hampurin solu (The Hamburg Cell, 2004) ja myös Michael Mooren Fahrenheit 9/11 (2004) rakentui aiheen ympärille.

Viime kuussa arvostelijat kehuivat, että Miami Vice -elokuvan ohjaaja Michael Mann taitaa tyylilajin, mikä näkyi jo hänen elokuvastaan Heat - ajojahti (Heat, 1995). Joka toinen jätti mainitsematta, että Mann oli ollut myös Miami Vice -tv-sarjan tuotannonjohtaja (executive producer).

Viime vuonna Helsingin Sanomien Pertti Avola kirjoitti: "Sweet and Lowdown on Woody Allenin viime vuosien elokuvista selvästi niiden keskitasoa parempi." Mistä Allenin uudesta elokuvasta ei ole sanottu samoin? Ovatko arvostelijat huonomuistisia? Allenilta tulee uusi elokuva joka vuosi. Harva on ikimuistoinen, mutta jokainen on sen verran viehättävä, että tuntuu helposti "keskitasoa paremmalta".

Internetin tietokantojen avulla voisi helposti tarkistaa taustatiedot ja löytää kiinnostavia viittauksia. Itse näen viittauksia kaikkialla: Kun lokit kaartelivat Don Johnson Big Bandin lavan ympärillä, tuli mieleen Hitchcockin Linnut, jossa näytteli Tippi Hedren, jonka tytär on Melanie Griffith, jonka ex-mies on Don Johnson. Pitkävihaisia nuo linnut, ajattelin.