Huippu-urheilevien ennakkosuosikkien ylivoimistelu, heikompien nuijiminen isänmaan rakoon, on mukavaa viihdettä. Saattoi vain haukkoa henkeä ihastuksesta, kun Usain Bolt kaiken uhoamisen jälkeen voitti 100 metrin juoksun ja alitti entisen maailmanennätyksensä sekunnin 11 sadasosalla Berliinin MM-kisoissa 2009.

Yllätystulokset ovat kuitenkin penkkiurheilun varsinainen suola, sohvaperunalastujen lisäksi. Kun mestari kompuroi ja ikuinen kakkonen kirii ohi, voi mutista paperisia totuuksia ei kenenkään voittamattomuudesta, valtaistuimen vaihtumisesta.

Kanadan olympialaisten 2010 jääkiekon mitalikolmikko hävisi kääpiömaille Saksan MM-kisoissa pari kuukautta myöhemmin: Kanada hävisi Sveitsille, USA Saksalle, Suomi Tanskalle. Lisäksi uusi maailmanmestari Tshekki hävisi Norjalle. Kaiken maailman kirjat sekosivat.

Jalkapallon suurmaat hävisivät altavastustajille Etelä-Afrikan MM-kisoissa tällä viikolla: Espanja hävisi Sveitsille, Ranska Meksikolle, Saksa Serbialle. Mikään ei herätä niin kuin potku perseeseen.

Niitä on kannustettava, jotka tarvitsevat kannustamista. Pienten puolella on enemmän tilaa.