Uusien menetelmien luominen on muotia. Minun menetelmäni on Luova narina, englanniksi Bug blogging. Bug listing -menetelmän tavoin se edistää luovaa ajattelua, huumorinkäyttöä, ratkaisujen löytämistä ärsyttäviin asioihin - vikojen näkemistä huvituttavina.

Uutta menetelmässäni on se, että narisutinta, narinan aihetta, ei vain listata lyhyesti, vaan se kirjataan blogiin, jossa voi samalla pohtia epäkohdan syitä. Kuka tahansa voi kommentoida julkista narisutinta, keksiä sille ratkaisuja tai johtaa uusia narinan aiheita.

Aloitelaatikot eivät toimi. Aloitteen voi jättää vain jos tunnistaa ongelman ja osaa myös ehdottaa sille ratkaisua. Narisija tunnistaa ongelmia, mutta ei ehkä keksi niille ratkaisuja. Toiset eivät ehkä näe ongelmia, mutta keksivät ratkaisuja valmiisiin ongelmiin. Arina onkin julkinen ongelmalaatikko. Ratkaisuja saa ehdottaa kommentoimalla.

Luova narina on niiden epäkohtien näkemistä, joihin muut eivät vielä kiinnitä huomiota - perfektionismin ja nipottamisen taidetta. Se on myös rohkeutta sanoa suoraan, olla samoin ajattelematon vastaansanoja, sivuhuomauttelija. Synkkyyden vastapainoksi on hyvä aloittaa päivä Ajatusten aamiaisella.