Kesä on lomaa, myös monista harrastuksista ja piintyneistä tavoista. Vastapainoksi on sentään turvallista hypätä syksyn arkirutiineihin. Mietityttää vain, kangistaako tuttuus kaiken kaavoihin, vai onko helpompi löytää uusia ajatuksia ja näkökulmia, kun jokapäiväiset asiat hoituvat ihmeemmin ajattelematta.

Nyt elokuun lopussa mielessä vain pyörii, että tässäkö se oli. Tänäänkö oli vuoden viimeinen päivä, kun lämpötila kävi 20 asteessa? Onko ikkunat suljettava ensi yönä? Onko vedettävä pitkähihainen päälle? Alkavatko kuukausia kestävät syyssateet huomenna?

Seuraavan kerran näin lämmintä lienee ensi vuoden toukokuussa. Siihen on yhdeksän kuukautta ja lähes yhtä monta kiloa suklaata. Kuinkahan moni sukulainen ja puolituttu ei edes elä siihen asti?

Alkukesällä uutisoitiin, että vuosi 2008 oli Helsingin "kuumin" vuosikymmeniin. Selitäpä ulkomaalaiselle, että Helsingin keskilämpötila oli ennätykselliset +7 astetta – ja ihastele reaktiota. Pääkaupungeista vain Reykjavik oli hitusen perässä. Oikeampaa olisi puhua leutousennätyksestä: vältyimme pahimmilta pakkasilta.

Helsinki sijaitsee 60. pohjoisella leveyspiirillä, vastaavalla eteläisellä on Etelämanner. Suomen kanssa samoilla leveyspiireillä sijaitsevat Etelä-Grönlanti, Alaska ja Pohjois-Siperia. Helsinkiä pohjoisempana asuu eri lähteiden mukaan 10–20 miljoonaa ihmistä, joista siis reilut 5 miljoonaa suomalaista.

Pohjan perillä kuihtuu suuntavaistokin käyttämättömänä.