Eetvartti Ponu kehitti Kuusi toisinajatteluasua -menetelmän, jolla keskusteluihin saadaan tuttu ja turvallinen rakenne. "Luova ajattelu luo luovia ajatuksia", Ponu väittää. Toisinajatteluasuissa voi asian ydintä kiertää kuin kissa kuumaa puuroa.

"Kahta en vaihda. Toinen on toisinajatteluasu." Ponun alkuperäinen ajatus oli, että osallistujat vaihtaisivat toisinajatteluasuja tilanteen mukaan, mutta tottumuksesta ja siveellisyydestä useimmat takertuvat asuunsa.

Lyhyt kuvaus toisinajatteluasuista:

Valkoiset tennissukat. Yleinen jaarittelija: "Kaikki on mahdollista, tuo on enemmän tai vähemmän hyvä vaihtoehto." Tiukasti perusteltujen näkemysten sijaan valkoiset tennissukat latelevat itsestäänselvyyksiä. Toiset keskustelijat voivat rauhassa jäsentää ajatuksiaan löpinän aikana menettämättä mitään tärkeää.

Harmaa pikkutakki. Tylsä ja puuduttava asian vierestä puhuja: "Mistä tulikin mieleeni, että eilen tapasin vanhan koulukaverini kaupassa." Jos asiaan liika pureutuminen on vaarana, harmaa pikkutakki auttaa ohjaamaan keskustelun sivuraiteille.

Vaaleanpunainen villapaita. Aurinkoisen hilpeä näkökulma asioihin: "Nami nami, saan kuumia väreitä tuosta ajatuksesta." Jos keskustelusta uhkaa tulla liian virallinen, vaaleanpunainen villapaita voi heittää muut vaatteensa pois ja tehdä kokoushuoneesta discon: "Yhdessäolon ei tarvitse olla niin jäykkää."

Keltainen pipo. Kusipäinen höläyttelijä keskeyttää toisten puheet: "Onko tuo oma ideasi? Sitten se ei voi toimia." Keltainen pipo auttaa hiljentämään vauhtiin päässeen harmaan pikkutakin ja tiputtamaan vaaleanpunaisen villapaidan pilvilinnasta: "Tuo on ihan satua eli fairy tale, senkin homo."

Sinapinruskeat kalsarit. Järkähtämätön asenne joka asiaan: "Puhut paskaa." Jos riskit on vaarassa unohtua, sinapinruskeat kalsarit muistuttavat suunnitelman heikkouksista: "Tuo on perseestä."

Hopeinen haarniska. Rautainen eristäytyjä: "En tiedä, eikä kiinnostakaan tietää". Hopeinen haarniska piristää kaikkitietävien asiantuntijoiden ja 110 cl lasissa asiaan sitoutuneiden ylisuorittajien seassa: "EVVVK."

Jos työpaikkanne kokouksissa ei vielä pukeuduta toisinajatteluasuihin, käykää ostoksilla UFF:n myymälässä!