Tässäpä tiiviiseen lukupakettiin koottuna lukuisia maailman ongelmia ja epäoikeudenmukaisuuksia – – kuinka pahoja ihmiset voivat toisilleen olla ja kuinka vielä nykypäivänäkin on niin vastenmielisen patavanhoillisia ihmisiä. (MTV3)

Ensin varoituksen sana: tämä EI ole hyvänolon kirja – – Tyyli on suorasukaista ja kaunistelematonta – – pyrkii myös provosoimaan, mutta on hyvä että joku pyrkii pitämään keskustelua yllä, aiheet kun ovat tärkeitä. (Nenä kirjassa)

On tarjonnut – – aina myös yhteiskunnallisen näkökulman asioihin. Tähän kirjaan on koottu tekijän lyhyitä – – 25 vuoden ajalta. Ne ovat ilmestyneet eri lehdissä, eri aikoina, mutta johtavat ajatukset ovat pysyneet samoina – – Tapa kirjoittaa on provokatiivinen – – Siksi suosittelen lukemaan tätä kokoelmaakin vain vähän kerrallaan. (Kirjavinkit)

Näin arvioitiin Vastalauseita-kirjaa, tosin sitä kuuluisampaa, Liza Marklundin kirjoittamaa, jonka lisämääre on Kirjoituksia 1985–2010. Vastalauseita-aforismikokoelmani aikajana on sattumoisin lähes sama: vanhin lauseeni on vuodelta 1985, uusin 2012.

Kun näin Marklundin kokoelman suomenkielisen nimen alkuvuonna, pohdin hetken, pitäisikö keksiä uusi nimi aforismikokoelmalleni. Olin kuitenkin pyöritellyt Vastalauseita-nimeä jo monta vuotta, joten se tuntui omalta. Sitä paitsi pidän mielleyhtymistä: Lecin Vastakarvaan, Kekkosen Vastavirtaan.

Vastalause on aforistiselle lauseelle kuin vastamainos mainokselle: parodia, parhaimmillaan satiirinen sivallus.